Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jonáš - klub na literární akci 1. 3. 2014

Výjezdní zasedání Jonáš-klubu

Zvykli jsme si na to, že zajímaví účinkující jezdí na besedy za námi do Prahy. 1. 3. 2014 jsme udělali výjimku a za zajímavými lidmi jsme vyjeli do Klučova u Českého Brodu. Tamní knihovnice Janina Svobodová pořádá v obci zajímavá literární setkání, kterých jsem se už 2x zúčastnila a na to třetí jsem s jejím svolením pozvala celý Jonáš-klub. Účast nebylo možné předem odhadnout, ale sjelo se nás 30, od Březové přes Kralupy a Prahu po Pardubice. Místní byli v menšině, bylo jich jen 15, včetně mimina s příhodným jménem Jonáš režisérky a výtvarnice (Lichožrouti) Galiny Miklínové, která v Klučově žije. Janina s manželem Pepou měli se setkáním nemalé starosti, ale všechno dopadlo na výbornou, jak popisuje ve své reportáži. Dostala také pochvalné maily od účinkujících, to potěší. Všichni účinkující byli výborní - Milana Richtermoce a Petru Haasovou jsem už znala jak z Klučova, tak z Průhonu, ale Jana Řehounka jsem viděla poprvé. Je to velice zajímavý a sympatický pán. Na setkání jsme nechali Janině podepsat přihlášku do Jonáš-klubu, protože je to duše spřízněná.

Bohumila Hrabala jsme měli v Jonáš-klubu v roce 1979 a v roce 1981 jsme ho navštívili spolu s Ašáky v Kersku. Když se přestěhoval z Libně, kde bydlel v ulici Na Hrázi, jak říkal „na hrázi věčnosti“, na sídliště do Kobylis, vídala jsem ho občas na poště. Byl vždy příjemný, žádný nabručený dědek. Teď už můžeme na Bohumila Hrabala jen vzpomínat. Praha 8 připravuje vzpomínkové akce na celý rok. Zahájení bude 27. 3. v Libeňské sokolovně, celý rok budou na Úřadu městské části Praha 8 výstavy fotografií, které budou obměňovány. Proběhne i 10 divadelních představení spojených s Bohumilem Hrabalem, Karlínské filmové léto se bude věnovat filmům inspirovaných předlohami tohoto autora.

V Klučově všem chutnaly makové rohlíčky knihovnice Janiny, tak tady je na ně recept: Bratislavské rohlíčky - 32 kusů. Těsto z 200 g hladké mouky, 125 g Hery, 150 ml kysané smetany, vše smíchat, vypracovat těsto, rozdělit na 4 koule, dát do mikrotenu aspoň na noc do lednice (ne méně – může být i déle) Z každé koule vyválet kolo, rozdělit na 8 dílů a na širší stranu dílku dát nádivku z máku a povidel a srolovat do tvaru rohlíčku. Dát na pečící papír a péci na 180 °C asi 15 - 20 min. (každá trouba peče jinak - chce to zkusit). Ještě horké rohlíčky obalit v moučkovém cukru s vanilkou.                                 

reportáž do zpravodaje napsala  Jarka Řezníčková

fotografie v albu Jonáš-klubu z akce najdete zde

další fotografie od Mileny z Jonáš-klubu najdete zde